Cam filmi yasağı cezası son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Cam filmi yasak mı, cam filmi cezası alanlar ne yapacak sorularının cevabı araştırılıyor. Hükümetten 'cam filmi' tartışmalarına yönelik açıklama yapıldı: Yeni yönetmelik çıkana kadar ceza kesilmeyecek. Peki kesilen cezalar ne olacak? Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Kanal 24 yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, cam filmi yasağına uymayanlara verilen cezalarla ilgili konuştu. Bozdağ, "Cezalarla ilgili bir af söz konusu değil" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, katıldığı canlı yayında Cam filmi yasağını kaldıracak çalışma hakkında bilgi vermişti. Özlü, 'İki yol var. Birincisi tamamen yasağın kalkması. İkincisi güvenlik güçlerimizin tereddütlerini de dikkate alan kriter tanımlayıp o çerçevede cam filmi uygulamasının devam etmesi' diye konuştu. Cam filmi yasağı son dakika haberlerini sizler için derledik.
Cam filmi yasağı kalktı mı, cam filmi cezası devam ediyor mu sorularının cevabı merak ediliyor. Cam filmi son dakika haberlerini sizler için derledik. Cam filmi son dakika haberlerini sizler için derledik. Konu ile ilgili son açıklama, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, Kanal 24 yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bozdağ, cam filmi yasağına uymayanlara verilen cezalara ilişkin soruya ise "Cezalarla ilgili bir af söz konusu değil" yanıtını verdi. Daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, araçlardaki 'cam filmi' tartışmalarına yanıt verdi. Bakan Soylu, “Bu konuda biri İçişleri Bakanlığı’nı, diğeri Sanayi Bakanlığı’nı ilgilendiren iki ayrı yönetmelik var. Biri cam filmin kullanımını, diğeri üretimini ilgilendiriyor. Şimdi iki bakanlık olarak, bu yönetmelikleri birbirine uyumlu hale getiriyoruz. Normalde zaten ceza kesiliyordu. Cumhurbaşkanımızın uyarısı üzerine, yeni düzenleme yapılana kadar ceza kesilmesini durdurduk. Yeni yönetmelik çıkana kadar ceza kesilmeyecek.” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, katıldığı canlı yayında Cam filmi yasağını kaldıracak çalışma hakkında bilgi vermişti.
Özlü, 'İki yol var. Birincisi tamamen yasağın kalkması. İkincisi güvenlik güçlerimizin tereddütlerini de dikkate alan kriter tanımlayıp o çerçevede cam filmi uygulamasının devam etmesi' diye konuştu. Cam filmi son dakika haberlerini sizler için derledik.
CAM FİLMİNDEN CEZA ALANLAR NE YAPACAK?
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Kanal 24 yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bozdağ, ABD'deki Rıza Sarraf davasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
''ABD'de bu yargılamayı yapanlara soruyorum, sizin elinizde Rıza Sarraf'ı suçlayan doğru deliller var mı yok mu? Varsa bu delilleri size kim getirdi? Hukuki dayanaktan yoksun olan bu davanın düşürülmesi veya sonlandırılması gerekmektedir.''
OHAL KOMİSYONU ÇALIŞMALARI
Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun çalışmalarını değerlendiren Bozdağ, "Kurul Başkanımız açıklamasında bu ayın sonuna doğru ilk kararları çıkaracaklarını ifade ettiler. Kasım ayı sonu, aralık başı muhtemelen ilk kararlar verilmeye başlanacaktır'' diye konuştu.
"CAM FİLMİ CEZALARINDA AF YOK"
Bekir Bozdağ, cam filmi yasağına uymayanlara verilen cezalara ilişkin soruya ise "Cezalarla ilgili bir af söz konusu değil" yanıtını verdi.
CAM FİLMİ CEZALARI DEVAM EDİYOR?
AK Parti’de önceki gün yapılan MKYK toplantısında, hükümetin gündemindeki tüm konular masaya yatırıldı. Toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, araçlardaki 'cam filmi' tartışmalarına yanıt verdi.
CNNTürk'ün Hürriyet'e dayandırdığı habere göre; Bakan Soylu, “Bu konuda biri İçişleri Bakanlığı’nı, diğeri Sanayi Bakanlığı’nı ilgilendiren iki ayrı yönetmelik var. Biri cam filmin kullanımını, diğeri üretimini ilgilendiriyor. Şimdi iki bakanlık olarak, bu yönetmelikleri birbirine uyumlu hale getiriyoruz. Normalde zaten ceza kesiliyordu. Cumhurbaşkanımızın uyarısı üzerine, yeni düzenleme yapılana kadar ceza kesilmesini durdurduk. Yeni yönetmelik çıkana kadar ceza kesilmeyecek.” dedi.
CAM FİLMİ SERBEST Mİ?
Bakan Özlü, “Cam yasağını kaldıracak çalışma yapıyoruz” dedi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü cam filmi yasağıyla ilgili olarak, "Güvenlik risklerini bertaraf eden ancak kaldırılmasını da hedefleyen bir çalışma yapıyoruz" dedi. Bakan Özlü bir TV kanalına yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Cam filmi zaten başından beri yasaktı. Hiç serbest olmadı. Geçen yıl meydana gelen bazı terör eylemlerinde emniyetten arkadaşlarımızın cam filminden kaynaklanan birtakım sıkıntıları olduğunu ifade ettiler. Böyle bir endişe olunca 'cam filmi yasağı kalsın' dediler. En son, 'bir terör saldırısı olur insanlar hayatını kaybeder bu da cam filminden kaynaklanır bu sorumluluğu üzerimize alamayız' diye düşündük. Bu yüzden geçen yıl yasağı kaldırma kararını erteledik. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde cam filmi yasağı ile ilgili teknik bir çalışma yapıyoruz." Bakan Özlü, çalışmada iki seçenek üzerinde durduklarına dikkat çekerek, "İlki tümüyle yasağın kalkması. İkinci yol, bir kriter tanımlayıp o çerçevede cam filmi uygulamasının sürmesi" şeklinde konuştu.
"ÖN CAMLARI SÖKTÜRÜN ARKA CAMLAR İÇİN BEKLEYİN"
Cam filmi yasağı, İçişleri Bakanlığının yetkisinde düzenlenen Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63.maddesinin son fıkrasında şöyle yer alıyor: Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'düzeltilmesi için talimat verdim'dedi ama Peki ama İçişleri Bakanlığı ‘ulusal güvenlik, terör tehdidi’ gibi bir gerekçeyle yasağı savunurken cam filmi nasıl serbest bırakılacak?
İşte bu sorunun yanıtını Makine Yüksek Mühendisi Alpay Lök şöyle verdi:
Öncelikle şu anda camlara film yapıştırmak yasak. Ancak fabrika çıkışı, arka camları koyu araçlar var ve bunların camlarında V işareti var. Bunlar orjinal onayli ve serbest. Dikkat edin, arka camları koyu, önler değil.
AB ülkelerinde tadilat onayıyla ön üç cam hariç arka camlara koyu film takılması mümkün. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı da bunu yapmak istemişti. Eğer İçişleri Bakanlığı 63.maddeyi değiştirirse, ‘tadilat proje onayıyla’ sadece arka camlara film yapılabilir.
Ön üç cama asla yapılamaz. Otobüslerde ön camlara ilaveten Acil Çıkış camları da hariç tutulur. Ancak bu filmler, merdiven altı yerlerde değil; bakanlığın yetki verdiği yerlerde, tadilat onayıyla yapılması koşulu aranır.
O nedenle ön camlar her durumda ağır kusurdur. Derhal sökülmelidir. Arka camlar için beklenebilir."
Edinilen bilgiye göre İçişleri Bakanlığı'nın görüşleri doğrultusunda konu yeniden ele alınacak. İçişleri Bakanlığı, cam filminde çok koyu camlar yerine sadece güneşi kesmeye yönelik hafif dereceli renkli camı uygun görürse Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili yönetmelikte buna göre bir değişiklik yapacak.
Cam filminden ceza alanlar ne yapacak!
Cam film yasağıyla ilgili dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatından sonra bugün de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan açıklama geldi. Bakan Soylu, 8-10 gündür ceza kesilmediğini vurgulayarak, "Cam filmi bugün tamamen yasak ama o yasak kalkıyor. Bir standart getirilecek" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin genel merkezinde cam film uygulamasına ilişkin, "Uygulama yanlış, düzeltmeleri için talimat verdim" açıklamasında bulunmuştu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bugün uygulamaya ilişkin, cam filmi yasağına uymayan araçlara ceza kesilmesi hakkında, "Yaklaşık 8-10 günlük zaman zarfı içinde böyle bir uygulama yapmıyoruz. Trafik cezası bu konuda kesilmiyor. Ne zamana kadar? Standart belli olana kadar. Cam filmi bugün tamamen yasak ama o yasak kalkıyor. Bir standart getirilecek" dedi.
İçişleri Bakanı Soylu şunları söyledi:
"Cezaları 8-10 gündür tamamen kestik. Talimat verdim ben. Bir tane ceza kesilmeyecek bu konu aydınlığa kavuşana kadar. Yaklaşık 20 yıldır devam eden ama 4-5 yıllık serencamını burada anlatmaya çalıştığım bu cezalar kesilmeyecek diye talimat verdim."
CAM FİLM CEZASINA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 21 Ekim'de yapılan yönetmelik değişikliğiyle, araçlarda cam film tamamen yasaklanmıştı. Bu yasağın ardından polis ekipleri de denetime hız vermiş hatta ceza kesmeye başlamıştı. Cumhurbaşkanı'nın talimatı ve bugün de İçişleri Bakanı'nın açıklamalarından sonra 5 milyon araç sahibini ilgilendiren ceza uygulamasına ilişkin hukuki süreci sizin için derledik.
Cam film yasağında ceza alan sürücülerin nasıl bir yol izleyeceklerine dair görüşünü bildiren Avukat Mücahit Günay Ertopuz, "İdarenin cam filmi konusunda para cezası yaptırımını tesis ettiği genel-düzenleyici işlemi yürürlüktedir" açıklamasında bulundu.
Ertopuz, "Şimdi sorun şu, yönetmeliğin yürürlükte bulunduğu müddette idari para cezası yaptırımına maruz kalanlar ne yapacak? İdari para cezalarında sonradan yapılan lehe değişikliklerin etkisi ne olacaktır?" diyerek, "Öncelikle idari yaptırımların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 4. maddesinde idarenin genel ve düzenleyici işlemle tesis edilebileceği kanunen öngörülmüştür. Akabinde 5. maddede de Ceza Kanunumuzun zaman bakımından uygulama ve “cezaların geriye yürümezliği ilkesi”nin Kabahatler Kanunu bakımından da tatbik edileceği düzenlenmiştir. Bu açıdan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’teki mevcut cam filmi uygulamasını kaldırması ve yeni tesis edilecek standartlara uygun cam filmi bulunan fakat şu an yürürlükte bulunan yönetmelik uyarınca araç sahiplerine tahakkuk ettirilen para cezalarının da ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır" açıklamasında bulundu.
'VATANDAŞIN PARA CEZASININ KALDIRILMASINI TALEP ETMESİ MÜMKÜNDÜR'
Cezalandırma amacı ağırlıklı olan idarî yaptırımlarda, "çekirdek" denebilecek en temel ceza hukuku ilke ve kurallarının uygulanması evrensel bir genel hukuk ilkesi olarak kabul ediliyor.
"Danıştay 15. Dairesi bir kararında genel olarak idari yaptırımların lehe kanun uygulanması sonucunda nasıl karar verilmesi gerektiğini özetlemektedir" diyen Ertopuz, anılan karara ilişkin şunları söyledi:
"İdarî yaptırımlara, cezalandırma amaçlarının da bulunması nedeniyle temel ceza hukuku ilkelerinden; savunma hakkı, kanunilik, lehe kanunun geçmişe yürümesi, masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır kuralı gibi ilkelerin de uygun olduğu ölçüde tatbik edilmesi gerekmektedir. Nitekim başta Anayasa'nın 38. maddesinde yer alanlar olmak üzere, temel ceza hukuku ilkelerinin idarî yaptırımlara da uygulanması gerektiği Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından kabul edilmektedir" denilmekle, Sayın Bakan’ın açıklaması ve akabinde mevzuat değişikliği ertesinde, mevzuat öncesi tahakkuk ettirilen para cezalarının ilgililere iadesi söz konusu olacaktır."
"Bu açıdan kendilerine para cezası tahakkuk ettirilen vatandaşın idareye yapacağı başvuru ile bu cezanın kaldırılmasını talep etmesi mümkündür" diyen Ertopuz, "Zira temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel hukuk ilkeleri, yasal mevzuatımız ve Danıştay içtihatları bu meselede vatandaş lehinedir. Eğer ki idare bu hususta cevap vermez yahut talebi reddederse usul kurallarına riayet etmek kaydıyla ikame edilecek idari dava neticesinde para cezası işleminin iptali sağlanacaktır" dedi.
TÜKETİCİ DERNEKLERİNDEN İTİRAZ
5 milyon araç sahibini ilgilendiren ceza uygulamasına ilişkin, tüketici derneklerinden itiraz geldi.
Araçların camında film olması nedeniyle vatandaşlara ceza kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı Ahmet Salgut, "Polisler cezayı Karayolları Trafik Kanunu'nun 'görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya" diye devam eden maddeye göre kesiyor" dedi.
Bakan Soylu: Belli standartlarda serbestlik olacak
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan, son günlerin en çok tartışılan gündem maddesi haline gelen araba cam filmleriyle ilgili son dakika açıklaması yaptı... "Cam filminde yeni bir düzenlemeye gidiyoruz" diyen Bakan Soylu, "Konu netleşinceye kadar cam filmi cezası kesilmeyecek" dedi. Bakan Soylu şöyle konuştu: "Yaklaşık 8-10 günlük zaman zarfı içinde böyle bir uygulama yapmıyoruz. Trafik cezası bu konuda kesilmiyor. Ne zamana kadar? Standart belli olana kadar. Cam filmi bugün tamamen yasak ama o yasak kalkıyor. Bir standart getirilecek."
HANGİ CAM FİLMİ SERBEST?
Cam filmi yasağını içeren madde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen hafta yürürlüğe giren cam filmi yasağına ilişkin denetimler başladı. Bu yönetmenliğe göre onay verilen cam filmi uygulama şartları şunlardır;
1- Araç ön camına hiçbir şekilde cam filmi uygulanamaz.
2- Dış ışık yansıtma oranı %15 üzerinde olan cam filmleri kullanılamaz.
3- Net cam filmi kalınlığı en fazla 80 µm (mikrometre 1/1000000 m) olmalıdır. (+2 µm ölçün toleransı uygulanır.)
4- Cam filmlerde PVC kullanılamaz.
5- Kaplamada kullanılan yapıştırıcı akrilik esaslı olmalıdır.
6- Cam filmlerin UV koruması %98 olmalıdır.
7- Cam filmi uygulaması sadece cam panellerin iç yüzeyine yapılmalıdır.
8- Sürücünün 180 derece ön görüş alanı içerisinde sağ ve sol kolunda kalan yan emniyet camlarına uygulanan cam filmleri ile ışık geçirgenliği en az %70 olmalıdır.
9- Sürücünün arka görüş alanı içerisinde kalan camlarda cam filmleri ışık geçirgenliği en az %20 olmalıdır.
R43 CAM NEDİR?
R43 cam, araçların fabrika çıkışında takılan karartılmış cam uygulamasıdır.
R43 cam yönetmeliğinin amacı, camın yolcularda fiziksel yaralanmalara yol açtığını doğrulamak için hangi test türünün gerçekleştirileceğini ve hangi test sonucunun alınması gerektiğini tanımlamaktır. Cam, normal trafik koşullarında ve kullanım sırasında ortaya çıkabilecek yaralanmaları önleyecek kadar güçlü bir direnç göstermelidir. Atmosferik ajanlara, hava şartlarına ve aşınmaya karşı direnmelidir.
Yönetmelik aynı zamanda ışık iletimini kontrol etmeyi amaçlamaktadır. Ön cam, cisimlerin büyük bir optik bozulmasına neden olmamalıdır.
Bu itibarla, araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen teknik mevzuata uygun olması gerekmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63 üncü maddesinde; “taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükümleri bulunmakta olup, yukarıda belirtilen hükümlere uymadığı tespit edilen araçlar hakkında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30 uncu maddesi doğrultusunda gerekli yasal işlemler yapılacaktır.
Ayrıca, haftanın değişik gün ve saatlerinde bu konuya ilişkin özel denetimler yapılacak yine belirtilen araçlara diğer birim personeli tarafından rastlanılmadığı halinde de müdahalede bulunularak konu en yakın trafik zabıtasına aktarılacaktır.
CAM FİLMİ NASIL SÖKÜLÜR?
1) Cam filmi kenar kısmından tırnak kullanılarak, olmuyorsa da falçata kullanılarak kaldırılmaya çalışılır. Eğer film cama çok kuvvetli bir şekilde yapışmadıysa, kaldırılan kısmından tutulan film yavaş ve dikkatli bir şekilde çekilerek camdan sökülür.
2) Film camdan sökülemiyorsa bu kez filmin ısıtılıp yumuşatılması gerekir. Bu iş için fön makinesi kullanılabilir. Fön makinesi ile iyice yumuşatılan film camdan rahatlıkla çıkacaktır.
3) Arka camlardaki filmlerin sökülmesinde rezistansa zarar verilmemesi için dikkatli olunmalıdır. Bunun için arka cam silindikten sonra koyu renk bir çöp torbası tek kat olarak camı kaplayacak şekilde kesilir ve arka cam dışarıdan tamamen bu poşetle kaplanır. İçeriden de camın altına yine tek kat siyah poşet serilir. Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir. Bu yöntem diğer camlar için de uygulanabilir.
4) İnatçı filmleri sökmek için kullanılan bir yöntem de buhar makinesi kullanılmasıdır. Film kenarından kaldırılarak film ve cam arasına sıcak buhar uygulanması filmin sökülmesini kolaylaştırır.
5) Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılmalıdır.
NE OLMUŞTU?
İşte geçtiğimiz Nisan ayında yapılan açıklama:
6 ay önce Resmi Gazete’de yayınlanan ve bugün yürürlüğe giren Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Yönetmeliği ile birlikte, araçlara cam filmi taktırmak artık serbest oldu.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu.
Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi. Ancak yönetmelikte, hem araç sahipleri, hem cam filmi üreticileri hem de uygulamayı yapan işyerleri için bazı şartlar bulunuyor.
ÖN CAM ŞARTI
Sadece standartlara uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmlerinin kullanılmasının mümkün olacağını vurgulayan Avukat Cevat Kazma, araçların ön camlarına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamayacağının altını çizdi. Yapılması halinde kesilecek ceza miktarının 189 TL olacağını ve itiraz edilemeyeceğini ifade etti.
Cam filmi üreticileri ve uygulama yapan işyerleri için de bazı şartların olduğunu belirten Cevat Kazma, "Cam filmlerinin üretiminde PVC malzeme kullanımı yasak. Ayrıca uygulama yapılırken kullanılan yapıştırıcı malzemenin akrilik esaslı olması ve uygulamanın cam panellerin iç yüzüne yapılması zorunluluğu bulunuyor." dedi.
BİRÇOK KEZ DAVA KONUSU OLMUŞTU
Trafik polisleri ile sürücüler arasında büyük soruna neden olan, ceza kesilir, kesilmez tartışmaları bir çok kez mahkemeye de taşınıyordu. Balıkesir'de bir sürücü, aracın ön camında film olmadığı ve görüşünü engellemediği için tarafına kesilen trafik cezasına itiraz etmiş ve Yargıtay tarafından haklı bulunmuştu.
İstanbul'da da bir kadın sürücüye, cam filmi nedeniyle trafik cezası kesilmiş, kadın sürücü trafikte tacize uğradığını gerekçe göstererek cezanın iptal edilmesini sağlamıştı.